Adet Düzensizliği
Kadınların arasında adetlerde düzensizlikler, gecikmeler ve ara kanamalar gibi durumlara sıkça rastlanmaktadır. Bazen stresler, üzüntüler, kilo alıp vermek gibi değişiklikler de adet düzensizliğine neden olabilmektedir. Adet düzensizliklerinin mutlaka bir nedeni vardır ve araştırılmalıdır.
Düzensiz adet kanaması olan bir bayanda adet kanamasının hem ritmi hem miktarı değişebilmektedir. Adet düzensizliklerinin nedeni beyin-hipofiz-yumurtalık arasındaki çalışma sisteminde bir aksama olmasıdır. Hipofizden salgılanan FSH ve LH denilen hormonların salgılanma bozuklukları ve yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron hormon bozuklukları adet düzensizliğinin en sık görülen nedenidir.
Normal bir adet kanama düzeni ortalama 28 günde bir gerçekleşir, bu kanama 3 - 7 gün sürer ve adet kanaması boyunca ortalama 20 - 60 ml kan kaybı olur. Bu tarif edilenin dışında bir kanama yaşanmasına adet düzensizliği denir. Adet süresinin 21 günden daha kısa aralıklarla ya da 35 günden daha uzun aralıklarla olması, kanamanın 7 günden uzun sürmesi ve kanama miktarının 80 ml den fazla olması adet düzensizliği olarak tanımlanmaktadır.
Adet düzensizliği yaşayan bir kadında öncelikle gebelik olup olmadığı mutlaka gözden geçirilmelidir.
Düzenli adet olabilmek için
- - Beynin üst merkezi olan hipotalamus ile hormon merkezi olan hipofizin sağlıklı bir ilişkide olması gerekir.
- - Hipofiz bezinin hormonlarının sağlıklı işlemesi,
- - Yumurtalıkların her ay düzenli bir yumurta atabilmesi
- - Rahimden vajina çıkışına kadar anatomik olarak bir sorun olmaması.
İlk adet kanamasının ortaya çıkma yaşı her genç kız için farklıdır ve genetik özelliklere göre değişebilir. Bir genç kız en geç 16 yaşına kadar adet olmadıysa adet görememe sebepleri mutlaka araştırılmalıdır.