İdrar Kaçırma (Stres İnkontinans)
Üriner inkontinans; Kişinin isteği dışında idrar kaçırması demektir. Kadınların yaklaşık onda birinde bu sorun vardır. Fakat bu konu ile ilgili doktora başvurmayı pek tercih etmezler, çoğu zaman bu sorunu gizli bir şekilde yaşarlar.
İnkontinans Tipleri
Urge İnkontinans; Kişinin idrar hissi geldiğinde tuvalete yetişemez ve idrarını kaçırır. Aniden idrar hissi gelir ve bu hissi geciktiremez ve hemen tuvalete yetişmek isterken idrarını kaçırır.
Stres inkontinans; Öksürmek, hapşırmak yada gülmek gibi karın içi basıncını arttığı durumlarda oluşan idrar kaçırmaya stres inkontinans adı verilmektedir. Genellikle zor doğum, iri doğum, çok sayıda doğum yapmak,aşırı kilolu olmak yada yaşlılığa bağlı olarak oluşur. Hem urge tipi hem stres tipi idrar kaçırma olabilir.
Geçici idrar kaçırma; Yaşlılarda sıkça görülen ilaç kullanımı, kabızlık, enfeksiyon, hareketsizlik ve bunama gibi birçok nedene bağlı olarak görülebilmektedir.
Devamlı İdrar kaçırma; İdrar yolları ile vagina arasında oluşan bir açıklık (fistül) nedeniyle oluşan sürekli idrar kaçırmadır.
Nedenleri
- Yaşlılık ve Menopoz
- Çok sayıda doğum,Zor doğum yada İri bebek doğurma
- Aşırı kilolu olmak
- Kronik öksüren akciğer hastalığı olanlar
- Diyabet
- Mesane boynu kısalığı
- Çok fazla çay ve asitli içecek tüketmek
- Nörolojik hastalıklar
- Sık tekrarlayan dirençli idrar yolu enfeksiyonları
Tedavi
İnkontinansın tedavisi ;sebeplerine yönelik olarak planlanmalıdır. Enfeksiyon varsa onun tedavisi yapılmalıdır. Mesela urge inkontinansta ilaç tedavisi ve davranışsal terapi ile hastaya yardımcı olunabilmektedir.
Stres inkontinans ta hastaya özel egzersizler,ilaçlar ve operasyonlarla tedavi edilebilmektedirler.
Kegel egzersizi tüm inkontinans tiplerinde faydalı olabilmektedir. Bu pelvik taban egzersizleri ile beraber hastalara elektrik uyarımı, manyetik sandalye gibi ek yöntemler uygulayarak tedavinin başarısı arttırılabilmektedir. Vajina içerisine pesser denilen bir halka takarak hastanın idrar kaçırması engellenebilmektedir.
Korunma ve önlem; Kilolu vakaların kilo vermesi, kabızlıktan kaçınmak, çay, kahve, kola gibi içeceklerden az tüketmek, öksürüğe yol açan hastalıkların tedavisi, kan şekerinin düzenlenmesi gibi tedbirler şikayetleri azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Cerrahi tedavi; Dirençli ve zor vakalarda duruma göre tercih edilmektedir.