Vaginal Enfeksiyonlar
Akıntı, kaşıntı, koku, idrar yaparken sancı, ilişki sırasında ağrı gibi bulgular veren vajinanın iltihabi hastalığıdır. Her yaştaki kadınlarda görülebilmektedir.
Normalde kadınların vaginasından az miktarda bir akıntı mevcuttur. Bu akıntı adetin hemen sonrasında daha az iken adetin ortasında artarak şeffaf bol bir salgı halini alabilir. Sonra adete yakın akıntının kıvamı koyulaşır ve miktarı azalır. Bu salgı vaginanın sürekli nemli ve sağlıklı kalmasını sağlar. Burada bakteriler, basiller, mantarlar ve çeşitli organizmalar denge halinde barınırlar. Bazı durumlarda enfeksiyon yapan ajanlar çoğalarak Vaginit tablosunun oluşumunu kolaylaştırırlar.
Vajinal akıntı ve Vaginit oluşmasını kolaylaştıran sebepler;
- Genital bölgenin sürekli nemli ve terli olması
- Antibiotik kullanımı
- Diabet(şeker hastalığı)
- Doğum kontrol ilaçları kullanımı
- Şişmanlık
- Vaginayı sabunla sık sık yıkamak
- Gebelik
- Steroid ilaçları kullanmak
- Naylon ve sentetik iç çamaşırı ve sürekli tayt ve dar pantolon giymek
- Bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar
- Tuvalet temizliğinin yanlış yapılması(önden arkaya doğru yapılmalı)
- Tampon kullanımını sık sık değiştirmemek
En sık görülen Vaginit türleri:
- Bakteriyel Vaginosis (nonspesifik vaginit)
- Gardnerella Vaginiti
- Vagina Candidiasis
- Trichomonas Vaginiti
- Atrofik Vaginit
Kadınlarda görülen vajinal akıntının en çok görülen nedeni bakteriyel vaginosis durumudur. Bu enfeksiyon gardnerella vaginosis de denilen bu mikrobik ajanın vajina içerisinde aşırı çoğalması sonucu oluşur. Bol miktarda beyaz sarı akıntı ve kötü koku mevcuttur. Bu kötü koku ilişki sırasında ve adet zamanlarında çok belirgindir.
Vaginal mantar enfeksiyonu;
Vaginada çok belirgin kaşıntı ve tahriş yapan bir enfeksiyondur. Dış genital bölgede vulva da tahriş olur. Mantar enfeksiyonu idrar yapılan üretra bölgesinin etrafında da tahribat yaratarak idrar yaparken yanmaya neden olabilir. Cinsel ilişki sırasında yanma ve ağrı olur. Mantar enfeksiyonunda akıntı beyaz ve süt kesiği gibi katı akıntı şeklindedir. Candida denilen mantar enfeksiyonu daha çok antibiotik kullanımı sonrasında, gebelik sırasında, şeker hastalarında ve vücut direncinin düştüğü durumlarda sık görülmektedir.Kanser tedavisi görenlerde ve Aids gibi bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda sık olarak görülür.
Atrofik Vaginit;
Akıntı ve vaginal tahriş söz konusudur. Ancak bir enfeksiyondan dolayı oluşmaz. Daha çok görüldüğü durumlar; Menopoz dönemi yada emzirme gibi vajinayı koruyan estrogen hormon düzeylerinin düşük olduğu vajinal kuruluğun oluşmasından kaynaklanır. Vajinal kuruluktan dolayı yanma ve kaşıntı mevcuttur.
Vajinal Enfeksiyondan Korunma;
Özellikle mantar nemli ortamlarda görüldüğü için genital bölgenin kuru tutulması çok önemlidir. Islak mayo ile oturulmamalı, naylon sentetik çamaşır kullanılmamalı, sürekli dar pantolon ve tayt giyilmemelidir. Genital bölge temizliği önden arkaya doğru yapılmalıdır. Allerjik vajinit olmaması için kokulu, parfümlü tuvalet kağıdı ve petler kullanılmamalıdır. Vaginal floranın bozulmaması için vagina içerisi su ile yıkanmamalıdır.
Vaginal Enfeksiyonlarda Tedavi;
Tedavi planı vaginal etkene göre değişir. Tedavide ağızdan ilaç, vaginal yoldan uygulanan fitiller ve dışarıdan uygulanan kremlerle tedavi edilir. Bu tür enfeksiyonlarda çoğunlukla eş tedavisi de uygulanmalıdır. Mantar vaginiti ise antikandida ilaçları kullanılır ve antibiotik kullanılmaz. Tedavi tedavi sırasında hasta ilaçlarını tam olarak kullanmalı, kontrole giderek enfeksiyonun tam olarak geçip geçmediğinden emin olmalıdır. Hastanın şikayetleri geçse bile mutlaka tekrar doktoruna kontrol olmalıdır. Vajinitlerin çoğu tedavi tam yapılmaz ise tekrar yineleyebilmektedir.