Gebelikte Bebeğe Müzik Dinletmenin Faydaları
Bebeğe anne karnında müzik dinletmenin etkileri son yıllarda çok fazla araştırılan bir konu olmuştur. Fetus beşinci aydan itibaren dışarıdaki sesleri duyabilmektedir. Tabii dışarıda normal insanlarınki gibi net bir duyma değildir,ancak sesleri boğuk ve uğultulu bir şekilde duyabilir.
Bebek anne karnında dışarıdan gelen ses ve gürültüleri, annenin kalp atış seslerini,büyük damarlardan geçen kan akımının sesini, etraftaki insanların seslerini duyabilir. Ancak en net duyduğu ses annesinin sesidir. Çünkü annesinin sesi bebeğe direk kemik ve dokulardan iletilir. Bu yüzden bebeğin doğumdan sonra hemen annesinin sesini tanıdığı ve ona tepki verdiği bilinen bir gerçektir.
Gebelikte Bebeğe Müzik Dinletmenin Etkileri Nelerdir?
Gebelikte bebeğe anne karnında müzik dinletmenin bebeği sakinleştirici ve rahatlatıcı etkiler yarattığı bilinmektedir. Seçilen müzik türlerinin yavaş tempolu ve uygun ritmik tarzında olması önemli bir seçimdir. En çok önerilen müzik türü klasik müziktir. Hızlı ve gürültülü müzikler uygun değildir bebeği rahatsız edebilir. Çünkü bebek anne karnında annesinin kalp ritmine alışkındır ve bu ritme yakın müziklerden hoşlanabilir.
Bebekler anne karnında dinlediği müzikleri doğumdan sonra da tanır ve ona karşı tepki gösterir. Doğumdan sonra bebek nasıl annesinin sesini tanıdığı gibi anne karnında dinlediği müzikleri duyduğunda bunları tanıdığı ve sakinleştiği, ağlamadığı izlenmiştir.
Anne karnında müzik dinletilen bebeklerin zeka ve vücut gelişiminin de olumlu etkilendiği, öğrenme kapasitesini arttığı yönünde çalışmalar vardır.