1. ve 5. Hafta Arası
1. Hafta
Gebe kalmaya karar veren anne adayı gebelik öncesinde bir doktor kontrolünden geçmeli ve gerekli bazı tetkikleri yaptırmalıdır. Bu arada sağlıklı bir beslenme sürecine girerek psikolojik olarak da gebeliğe hazırlanmalıdır. Son adet tarihinin başladığı gün gebeliğin başlangıcı olarak kabul edilir. Gebelik süresi toplam 280 gün yada 40 hafta olarak hesap edilir. Gebeliğin takibini yaparken ay hesabı yapmak karışıklığa sebep olabileceği için hafta hesabı yaparak takip etmek daha sağlıklı olacaktır.
2. Hafta
Bu süreçte anne adayının yumurtalıklarındaki yumurta olgunlaşmaya başlar. Yine bu dönemde rahim duvarı da embrionun tutunması için bir hazırlık içindedir. Bu haftanın sonunda gelişen yumurta çatlayarak yumurtalıktan atılır. Bu hadise her kadında her ay gerçekleşmektedir. Tek bir overden tek bir follikül oluşur ve olgunlaşarak over dışına atılır.
3. Hafta
Bu haftada yumurtalıktan atılan yumurta ile erkekten gelen sperm fallop tüpleri içinde karşılaşarak döllenmenin gerçekleşmesi sağlanır. Bu haftada annede herhangi bir duygusal ve fiziksel belirti yoktur.
4. Hafta
Bu haftanın sonunda artık adet gecikmesi olmuştur.İdrarda yapılan gebelik testleri bazen yanıltıcı sonuç verebileceği için en doğrusu bir kan testi yaptırarak % 100 sonuç almaktır.Bu arada bir doktor kontrolunden geçmek çok faydalı olacaktır. Bu dönemdeki annelerde bazı duygusal ve fiziksel değişiklikler başlayabilir. Halsizlik yorgunluk ve bulantılar annede olabilecek diğer belirtilerdir.
5. Hafta
Bu haftada vaginal ultrason ile gebelik kesesi izlenebilir. Embrio 5 mm boyundadır. Yaklaşık bir pirinç tanesi kadardır. Kalp atışları duyulabilir. Annede yorgunluk , bulantı gibi belirtiler başlar. Kuru ve katı besinleri sık ve az yiyerek bulantıları daha az hissedebiliriz. Bu yakınmalar gebelik hormonlarının sindirim sistemini etkilemesine bağlı olarak görülür.