Kızlık Zarı Şekilleri Nasıldır?
Kızlık zarının yapısı,ortasındaki deliğin şekli tüm kadınlarda değişkenlik gösterir.İlişkide kanama olup olmayacağı bu ortadaki deliğin genişiliğine ve zar yapısının esnek olup olmamasına bağlıdır.Bir kaç çeşit kızlık zar tipleri vardır.Bunları şu şekilde özetleyebiliriz.
ANNULER Hymen: En sık görülen kızlık zarı çeşididir. Kadınların %70 - %90'ında annuler tip kızlık zarı görülür.
Kızlık zarının ortasındaki delik halka şeklindedir ve vagina girişinde yerleşmiştir.
Bu tipte eğer kızlık zarının ortasındaki delik çok geniş olursa ilk ilişkide kan gelmeyebilir.
SEPTALI Hymen: Daha nadir görülen bir kızlık zarı çeşididir.Ortadaki delik bir bant ile ikiye ayrılmış gibi görülür.İlk ilişkide ağrı,fazla kanama,yada ilişkiye girememeye neden olabilir ve doktora başvurabilirler.
KRİBRİFORM Hymen: Çok nadir görülür.Ortasında birden fazla küçük delikler vardır.
İlişki ile yırtılamadığı için doktora başvurmak zorunda kalırlar.
KSENTRİK Hymen: Yarımay şeklinde alt kısmı kalın ve geniş bir zardır,ilişki ile genellikle yırtılmaz.
Çok zorlanırsa yırtılabilir fakat şiddetli kanamaya yol açabilir. Genellikle ilişkiye girememe nedeniyle doktora başvururlar.
İMPERFORE Hymen: Çok nadir görülür.Kızlık zarında hiç delik yoktur.Adetin başlaması ile kan dışarı akamayacağı için rahimde vaginada adet kanı birikir.Şiddetli ağrılar yapar ama kan akışı olmaz.Muayene sırasında kızlık zarında delik olmadığı görülerek kızlık zarı cerrahi müdahale ile açılarak hastanın ağrıları giderilir ve her ay adet akışı sağlanır.Bu tür hastalara durum bildirir rapor verilmelidir.
ESNEK Hymen: Cinsel ilişki ile yırtılmayan kızlık zarları bu şekilde adlandırılır.
Esnek kızlık zarının ortasındaki delik normale göre oldukça geniştir ve ilişki sırasında penisin geçişine izin vereceği için genellikle kanama olmaz. Bu hastalar ilişkide kan gelmediği için doktora başvururlar ancak doktor muayenesi ile değerlendirilebilen bir durumdur.