Endometrioma (Çikolata Kisti)
Endometrioma denilen çikolata kisti rahim içini döşeyen endometrium denilen tabakanın yumurtalıkların içinde bulunmasıdır. Her ay adet döneminde kistin içine de kanama birikerek çikolata kıvamında koyu kahverengi bir sıvı birikmesi sonucu oluşur. Genelde etrafında yapışıklıklara neden olur. Bu nedenle adet sırasında kasık ağrıları,ilişki sırasında ağrı,adet miktarlarında artış ve gebelik elde edememe gibi yakınmalarla doktora başvururlar.
Çikolata Kistinin Tanısı
Endometrioma doğurganlık çağındaki bayanlarda oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Ultrason ile tanısı rahatlıkla konabilmektedir. Ultrasonda endometrioma kistler ultrasonda içi koyu ve yoğun içerikli, hiperekojen, düzgün sınırlı kitlelerdir. Kansere dönüşmezler, ancak beraberinde solid alanlar izleniyorsa kanda tümör markerları Ca 125, Ca 19-9, CEA gibi testlere de bakılıp beraber değerlendirilmelidir. Doppler Ultrasonografi bakmak da tanı için yardımcı olacaktır.
Çikolata Kisti Tedavi Seçenekleri
Endometriomaların en kesin tedavisi Laparoskopi ile yada açık ameliyat ile kistin çıkarılmasıdır. Bazı merkezler operasyondan önce GnRH anoloğu kullanarak önce kisti küçültüp daha sonra operasyon uygulamaktadırlar.
Ameliyatta kistin kapsülü ile birlikte çıkarılması yada kistin drene edilmesi gibi seçenekler uygulanabilir. Kist drenajı yapılan hastalarda kistin tekrar çıkma olasılığı çok yüksektir. (%70 civarında). Öte yandan çikolata kisti kapsülü ile birlikte çıkarıldığında hem tekrarlama olasılığı daha düşüktür hem de operasyon sonrasında pelvik ağrı, yapışıklık olmaması ve gebelik elde etmek bakımından daha avantajlıdır.
Endometrioma ameliyatından sonra hastanın gebe kalma süresi uzarsa tüp bebek önerilmelidir.